De Oude

Gemeenteschool

Historie

Het pand aan de Blekestraat 16 te Groede staat ondertussen 15 jaar leeg. Het gebouw aan de Blekestraat, in de volksmond vroeger ook wel de Schoolstraat genoemd, is oorspronkelijk ontworpen als openbare school. Het gebouw verliest uiteindelijk zijn functie als schoolgebouw en wordt verbouwd tot gymlokaal. Het schoolplein aan de achterzijde van het pand wordt niet langer gebruikt.

Het oude schoolgebouw weer opnieuw leven inblazen. Er komt letterlijk weer leven in deze brouwerij met een Eetlokaal (we willen werken met lokale biologische ingredienten) , proeflokaal en brouwerij. Het gebouw en het terrein worden opgeknapt en aangepast aan de hedendaagse standaard.

Toekomst

Het Project: Gemeenteschool Groede

Het project is gedoopt met de naam “Gemeenteschool Groede, waarbij de nieuwe activiteiten die in het gebouw moeten gaan plaatsvinden het woord “lokaal” in zich zullen dragen. Dit verwijst naar de oude klaslokalen, maar tevens ook naar ons als lokale gemeenschap, waar wij het in de toekomst steeds meer samen moeten zien te bolwerken.

 

Gemeenteschool Groede is een uniek project in Zeeuws-Vlaanderen. Het geeft de Gemeente Sluis, maar ook de hele streek aan zowel Nederlandse als Belgische zijde, in alle opzichten een meerwaarde:

  1. Economisch: Arbeidsplaatsen in zowel brouwerij als de “bio marktplaats”;
  2. Toeristisch: Een beleving voor de toerist bij goed weer, maar zeker een sterke aanvulling op het aanbod van slecht weer activiteiten binnen de Gemeente;
  3. Agrarisch: Ondersteuning en uitstraling van en voor de biologische agrariërs uit de streek;
  4. Innovatie en Duurzaamheid: Zo dicht mogelijk bij een energie neutraal object;
  5. Cultuur: De mogelijkheid bieden om in het pand exposities te houden en binnen het dorp meewerken aan diverse culturele activiteiten.